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Thank you for your email of 2 July to my officials.  
 
You are seeking the views of the Scottish Government on the action called for in the petition, 
and whether we plan to revisit the position with regard to section 64 (overriding power to 
dismiss and appoint manager) of the Title Conditions (Scotland) Act 2003.  The petitioner is 
calling on the Scottish Government to review the 2003 Act and the need for a two-thirds 
majority to be obtained to change a factor in some circumstances, particularly in relation to 
the impact of that requirement on residents of sheltered accommodation.  
 
There are no current plans to consult on changing the law in this area. 
 
The current position is: 
 

• In the absence of contrary provision in title deeds and provided no manager burden1 
is exercisable, a property manager in most developments may be dismissed by a 
simple majority of the units (section 28(1)(d)) of the 2003 Act refers).  However, in 
sheltered or retirement housing this figure is increased so that a majority of two thirds 
of the owners is required to dismiss the manager (section 54(5)(a)(i) of the 2003 Act). 

• There may be specific provision in title deeds on the majority needed to switch a 
factor.   Any such provision would take precedence over the procedure set out in 
section 28 and section 54. 
 

• Regardless of what the title deeds say, a majority of two–thirds can always dismiss a 
property factor (other than in relation to certain kinds of manager burden2). This 
‘overrding’ power is contained in section 64.    

 
As the Convener noted when the petition was discussed at the Committee’s meeting on 28 
June, there was considerable discussion on sheltered housing when the then Title 
Conditions (Scotland) Bill was considered by Parliament.    
 
The specific provisions in the 2003 Act on sheltered housing are known as “core burdens”.   
When the Bill was first introduced into Parliament, it laid down that the majority needed to 
make changes to these burdens should be three quarters of the owners: 
http://www.scottish.parliament.uk/S1_Bills/Title%20Conditions%20(Scotland)%20Bill/b54s1.p
df[Section 50 of the Bill refers]. Paragraph 62 of the Policy Memorandum 
http://www.scottish.parliament.uk/S1_Bills/Title%20Conditions%20(Scotland)%20Bill/b54s1p
m.pdf  prepared by the then Scottish Executive for the Bill said: 
 
“ The provisions for majority discharge of burdens will not, however, apply to all 
burdens in sheltered housing complexes. There was some concern from consultees that a 
simple majority should not be able to vary or discharge certain vital elements of sheltered 
housing such as the warden service and the maintenance of facilities. The Bill therefore 
provides that a majority of 75% will be required to change burdens relating to these core 
elements of sheltered housing.”  
 

                                            
1 Manager burdens are typically used by developers to appoint managers in the initial years of housing or other 
developments.  In sheltered accommodation, the maximum duration of a manager burden is 3 years/ 
2 Where a manager burden was imposed under right to buy legislation, it is possible to use section 64 to 
dismiss and replace a property manager. 
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This led to debate when the Bill was at Stage 1.   The Stage 1 report 
http://archive.scottish.parliament.uk/business/committees/historic/justice1/reports-02/j1r02-
09-vol01-02.htm#10  [paragraphs 130 to 133] noted that the Scottish Executive was 
prepared to revise the 75% majority figure downwards during the passage of the Bill.  In the 
event, it was amended at stage 2 to the current figure of two-thirds 
 
More generally, there has been discussion in the past on whether changes should be made 
to section 64 of the 2003 Act.  The 2003 Act followed a report by the Scottish Law 
Commission.  The current two thirds majority in section 64 is based on the Commission’s 
draft Bill: https://www.scotlawcom.gov.uk/files/8712/7989/7470/rep181.pdf (see section 54 of 
the Commission’s draft Bill, attached at Appendix A to their report). 
 
Of course, it would be possible to consult on potential changes to the two thirds majority 
requirement in section 64.   The Scottish Government has consulted on this type of issue 
previously, as part of a wider consultation: please see 
http://www.gov.scot/Publications/2012/06/8390/5  [paragraphs 2.24 to 2.30 of the 
consultation – question 19].   The response was mixed: please see 
http://www.gov.scot/Publications/2013/02/4438/5  [analysis of responses to consultation -   
[paragraphs 3.63 to 3.73].   
 
The Scottish Government could consult again.   However, based on the previous experience, 
we doubt if there would be consensus on what, if anything, should be done. 
 
In any event, it seems to the Scottish Government that there are arguments for the 
requirement for a two thirds majority to switch factors in certain circumstances. A two thirds 
majority demonstrates that there is a definite will to dismiss and replace a factor.  A simple 
majority could lead to frequent changes.   Having a two thirds majority gives the factor some 
guarantees of stability whilst also providing owners with rights to dismiss and replace a 
factor.    
 
Owners’ rights have also been enhanced in recent years by the Property Factors (Scotland) 
Act 2011, which makes provision on the performance by factors of their duties.  The 2011 
Act and associated secondary legislation provides that factors must be registered; lays down 
a statutory Code of Conduct for factors to follow; and makes provision for a tribunal which 
homeowners can use to complain about the performance of their factor, after they have 
raised their concerns directly with the factor. 
 
In summary, therefore, the Scottish Government does not intend to review the legislation on 
the switching of property factors.   
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